Healthy Halloween

“It’s that time of the year again.” Griezelen, spoken, verkleden en vooral snoepen, veeeeel snoepen. Dat moet Halloween wel zijn. Maak er dit jaar eens geen “trick or cheat” van en zet de typische halloweenpompoen centraal in jouw keuken. Dankzij deze lekkere, eenvoudige en gezonde receptjes tover je jouw jaarlijkse snoepfestijn om in een healthy party. Haal je engste short al maar uit de kast.

De pompoen is een supergezonde groente boordevol vitaminen A, B en C. En die zijn op sombere herfstdagen meer dan welkom. Ondanks hun zoete smaak zijn pompoenen caloriearm en kaliumrijk. Joepie! Rond Halloween (nu dus) zijn pompoenen trouwens op hun lekkerst. Lees hier hoe je ze op een originele manier in enkele overheerlijke gerechtjes kan verwerken.

Pompoensmoothie

De all-time Halloween classic is natuurlijk verse pompoensoep. Gemakkelijk om klaar te maken en meerdere dagen smulplezier verzekerd. Zin om eens iets anders te proberen? Verwerk je pompoen dan in een smoothie. Voeg ook banaan, dadels, havermelk en een snufje kaneel toe voor een verrassende smaakexplosie. Het romige powerfood drankje zit vol goede voedingsstoffen en is in een mum van tijd klaar. Bon appétit!

 

Pompoenburgers

Gezonde hamburgers? Ze bestaan wel degelijk en luisteren naar de naam pompoenburgers. Een echte aanrader om in de herfstsfeer te komen. Een extra voordeel van deze burger? Je vegetarische vrienden kunnen er gewoon van meegenieten. Deze lekkernij mag dus niet ontbreken op je halloweenfeestje. Bovendien zijn de burgers heel eenvoudig klaar te maken. Hoe presenteren? Leg de pompoenburgers op een broodje en werk af met groentjes naar keuze. Hmmmm!

 

Pompoensalade

Een lekkere salade smaakt altijd. Fris je zomerslaatje op met enkele flinterdunne stukjes butternutpompoen en pijnboompitjes voor een winterse variant. Lekker en eenvoudig. Ideaal om na een lange werkdag snel aan tafel te gaan. De overschot neem je de volgende dag als lunch mee naar het werk. Al is het maar om je collega’s te laten watertanden.

 

Pompoenkoekjes

Wil je toch eens zondigen? Dan zijn pompoenkoekjes een gezonde oplossing. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk klaar te maken. Aan de slag dus. De koekjes zijn voedzaam en vullend, waardoor ze ook geschikt zijn als ontbijtvervanger. Geen zin in een boterham? Rits dan nog snel een koekje mee voor je de deur uit gaat. Heerlijk! En helemaal geschikt voor je halloweenparty.

 

Pompoenijs

Nood aan een extra portie zoetigheid? Proef dan zeker eens van pompoenijs. Lekker, origineel en 100% halloweenproof. Met slechts twee ingrediënten heb jij je eigen pompoenijs op 1-2-3 in elkaar geflanst. Wat heb je nodig? Pompoen (of course) en banaan. Smullen maar!

 

Met behulp deze easy gerechtjes organiseer jij dit jaar het gezondste halloweenfeestje. Toch niet kunnen weerstaan aan al dat lekkers? Rep je dan naar de dichtstbijzijnde Life Style fitness om zo snel mogelijk komaf te maken met die monsterkilootjes.

Zin om deel te nemen aan een griezeltocht? Doen! Het is niet alleen een heel leuke en gezonde manier om in beweging te blijven op koude herfstdagen. Door eens goed te schrikken verbrand je extra calorieën. De perfecte manier om twee vliegen in een klap te slaan. Dus wandelschoenen aan en gaan!

Recepten

Pompoensmoothie

(Bron: http://www.renskroes.com/spicy-pompoen-smoothie/)

Bereidingstijd

15 minuten

Benodigdheden
Blender
Oven

Ingrediënten
450 gr pompoen
1 banaan
4 ontpitte dadels
300 ml havermelk

Bereiding

Verwarm de oven op 200°C. Snij de pompoen doormidden en leg hem met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal. Schenk een laagje water in de schaal en rooster de pompoen 45 minuten in de oven. Verwijder daarna de pompoenschil. Mix het vruchtvlees samen met de andere ingrediënten in de blender een gladde smoothie.

Pompoenburger

(Bron: https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1189424/pompoenburger)

Bereidingstijd

20 minuten

Benodigdheden
Bakpapier
Staafmixer

Ingrediënten
400 gr pompoenstukjes
400 gr bonen
2 el pompoenpitten
2 tomaten
4 bruine broodjes
40 g veldsla

Bereiding

Rooster de pompoenstukjes gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Spoel daarna enkele bonen af en laat ze goed uitlekken. Neem vervolgens de pompoen uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen op een plat bord. Pureer de pompoen en de bonen met de staafmixer tot een grove substantie. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Vorm 4 burgers van de massa en verdeel ze over de bakplaat. Bestrooi de burgers met pompoenpitten en bak ze ongeveer 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Leg de burgers ten slotte op een broodje en beleg met groenten naar keuze.

Pompoenkoekjes

(Bron: http://www.renskroes.com/pompoenbreakfastcookies/)

Bereidingstijd

45 minuten

Benodigdheden
Keukenmachine
Bakplaat

Ingrediënten

150 gr pecannoten
2 rijpe bananen
250 gr havermout
150 gr pompoenpuree
1 tl vanillepoeder, ongezoet
2 tl baking soda
3 grote tl speculaas- of koekkruiden
100 gr gedroogde cranberries

Bereiding

Maak eerst een mengeling van de fijngemalen pecannoten, havermout, ongezoet vanillepoeder, baking soda, de speculaas- of koekkruiden en de ongezoete, gedroogde cranberries. Mix vervolgens de bananen met de keukenmachine tot een gladde massa en schep deze samen met pompoenpuree bij de droge ingrediënten. Kneed alles door elkaar en voeg indien nodig nog wat extra havermout toe. Maak daarna kleine bolletjes van het mengsel en leg ze één voor één op het bakpapier. Druk de bolletjes plat en zorg ervoor dat ze een ronde vorm hebben. Plaats de bakplaat 20 – 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C . Laat de koekjes afkoelen op een rooster en geniet daarna van hun heerlijke smaak.

Pompoenijs

(Bron: http://www.elle.be/nl/54917-5x-gezonde-desserts-met-pompoen.html/3)

Bereidingstijd

10 minuten

Benodigdheden

Blender

Ingrediënten:

4 grote of 6 kleine zeer rijpe bananen (bevroren)
1/2 kop pompoen
Optioneel: honing, agavesiroop, kaneel of pure chocoladestukjes

Bereiding

Mix de bevroren bananen en pompoen in de blender tot een gladde massa. Voeg optioneel honing, agavesiroop, kaneel of pure chocoladestukjes toe. Je kan het ijs onmiddellijk serveren als je ijs met een zachte textuur lekker vindt. Indien je een stevigere textuur verkiest, zet je het ijs minstens 4 uur in de diepvries.